Kuvaus
Ruoan menekkiä ja hävikkiä seurataan päivittäin. Hävikin minimoimiseksi tehdään aktiivisesti työtä:
- Hyödynnetään tekoälyä ruokien valmistamisen ja tilaamisen tarkentamisessa
- Ohjeistamalla ruoan valmistamisen ja tilaamisen tarkkuutta
- Parantamalla ruokalistasuunnittelua
- Osallistumalla hävikkikampanjoihin
- Ylijäämäruokaa on ostettavissa mukaan lounasajan päätyttyä
- Aloitettu ruoka-aputoiminta
- Opastamalla asiakkaita asianmukaiseen lajitteluun
Osassa lahtelaisista kouluista on luovuttu tarjottimista. Lounasruokailu ilman tarjotinta säästää vettä, pesuainetta, energiaa ja tarjottimista luopuminen vähentää myös hävikkiä.
2020 syyslukukauden alusta Lahtelaisten koulujen ja lukioiden keittiöissä otettiin käyttöön kotimainen Hukka-hävikinhallintaohjelma. Hukka-ohjelma antaa keittiölle työkaluja hävikin hallintaan ja tiedolla johtamiseen. Päiväkodeissa Hukka-ohjelma otettiin käyttöön porrastetusta vuoden 2021 keväällä. Vuoden 2024 alusta alkaen Hukka ohjelman tekoälyä aloitetaan hyödyntämään ruokahävikin pienentämisessä.
Keittiöiden auditoinneissa kiinnitetään myös huomiota hävikin hallintaan ja kaikkiin keittiöihin on hankittu vaaka hävikin mittaamista varten.
Ruokahävikin vähentäminen on keskeinen toimenpide ateriapalveluiden hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä. Haluamme osaltamme vähentää toiminnassamme syntyvää hävikkiruokaa ja pienentää ruoan tuotannon hiilijalanjälkeä.
Otimme käyttöön Hukka hävikkiohjelman tekoäly toiminnon ruokahävikin vähentämiseksi.
Kohdistamme ohjausta ja Hukka hävikkiohjelman tekoälyn vaikuttamisen ruoan oikean määrän valmistamiseen ja tilaamiseen. Tavoitteena on optimoida tarjoilumäärä ja ennakoida tarkemmin ja monipuolisemmin ruuan menekkiin vaikuttavat tiedot. Käytettävissä on keittiön historia tiedot sekä Hukka ohjelman datan tiedot.