Kuvaus
Tavoitteena, että lahtelaiset koululaiset ja opiskelijat syövät kestävästi ja eettisesti tuotettua, maukasta ja terveellistä lähiruokaa. Lisätään kasvispainotteisen sekä pidetään luomu- ja lähiruokaan perustuvan ruokavalion osuus päiväkotien, koulujen, lukioiden ja ammatillisen koulutuksen ruokailussa mm. tuomalla esille kasvisruokaa sekä osallistamalla lapsia ja nuoria ruokailun kehittämiseen.
Lahtelaisissa kouluissa ja päiväkodeissa tarjotaan kasvisruokaa päivittäin toisena pääruokavaihtoehtona, ja kerran viikossa vietetään kasvisruokapäivää. Kasvisruokareseptiikkaa on kehitetty: punaisen lihan käyttöä ruokalistalla on vähennetty ja korvattu kotimaisella broilerinlihalla ja kasvisproteiinituotteilla. Soijan määrää kasvisruoissa on vähennetty ja korvattu mm. kotimaisilla kasviproteiineilla.
Luomuruoan edistäminen liittyy luomuviljelyn ja luonnon monimuotoisuuden tukemiseen.
Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden kaikki toimipaikat ovat Portaat luomuun -ohjelmassa. Portaat luomuun -ohjelma on maa- ja metsätalousministeriön rahoittama hanke, jolla pyritään lisäämään ammattikeittiöiden luomutuotteiden käyttöä. Luomuhankinnat kohdistamme erityisesti kotimaisiin luomutuotteisiin, kuten luomu puurohiutaleet ja ohrasuurimo. Käytössämme on luomutuotteista mm. banaania, porkkanapyreetä, palvilihaa ja tofua. Olemme sitoutuneet kasvattamaan luomutuotteiden hankintaosuutta mahdollisuuksiemme mukaan.
Koulumme ja päiväkotimme ovat Luomun portaat -ohjelmassa portaalla 4. Tämä tarkoittaa, että keittiössä käytetään vähintään kahdeksaa (8) raaka-ainetta pysyvästi luomutuotteina. Lisäksi käytetään muita luomutuotteita mahdollisuuksien mukaan.
Päiväkotien ruokalistalla tarjotaan mm. luomuporkkasoseesta tehty sosekeittoa ja luomu banaaneja popsitaan lahtelaisissa päiväkodeissa kahdesti vuodessa. Koulujen ruokalistoilla on tarjolla luomu ohrapuuroa luomuohrasta kerran kuudessa viikossa. Aamu- ja välipaloilla tarjottava maustamaton jogurtti on luomua.
Toteutamme Lahden kaupungin perusopetuksen ympäristökasvatusohjelman mukaisia toimenpiteitä.
Lahden skididialogien myötä on mm. suunniteltu järjestettävän lisäksi makuraadit, johon osallistuvat oppilaat eri sivistystoimen palvelualueilta, Ateriapalveluiden tuotekehitys ja kohteen henkilöstö.
Lahden, Lahti -tehty kestäväksi, strategiaa toteutetaan kärkihankkeiden avulla. Ruokapalveluiden näkökulmasta kärkihankekirjauksina on mm. kasvispainotteisen aterian tarjonta /määrä koulu- ja päiväkotiruokailussa.
Päijät-Hämeen Ateriapalvelut on mukana kaupungin kouluruokatyöryhmässä. Kouluruokatyöryhmän yhteisprojektina syksyllä 2023 on osallistaa nuoret kehittämään koulujen ruokalistalle kasvisproteiinista kasvisruokia. Ateriapalvelut ovat mukana Maistuva ilmastoruoka hankkeessa yhteistyössä Lahden kaupungin sivistystoimen ja ympäristökehityksen kanssa. Kasvisruokien kehittämisessä on mukana Ruokakasvatus Ruukku Oy ja Ateriapalvelut sekä koulun kotitalousopettajat ja oppilaat Lahden kaupungin muutamassa peruskoulussa.
Projekti alkoi lokakuussa 2023, jolloin Ateriapalveluiden tuotekehityspäällikkö esitteli oppilaille reseptin kehitysprosessia ja kehittämisprojektin raaka-aineet. Kotitaloustunneilla oppilaat pääsivät testaamaan neljää eri kasviproteiinia, jotka Ateriapalvelut toimitti testattavaksi: tofu, härkis, nyhtökaura, linssit
9- luokkalaiset kehittävät kasviproteiineista ruoka-annokset, joista kaksi parasta annosta menee 8-luokkalaisille jatkokehitykseen. Näistä toisesta Ateriapalvelut valmistaa ruuan koko koululle ja oppilailta kerätään palaute ruosta. Valmiista reseptistä 7-luokkalaiset valmistavat ruoan ohjeen mukaan kotitaloustunnilla. Valmis resepti jää Ateriapalveluiden käyttöön.