Hyppää sisältöön

Kiertotalous24Lisätään kasvispainotteisen ruokavalion ja luomuruuan osuutta

Eteneminen

  • Valmisteilla
  • Käynnissä
  • Valmis
Tuntematon

Vuoden 2020 alusta kasvisruoka nostettiin kouluissa ja henkilöstöravintoloissa yrityksen strategisen linjauksen mukaisesti tarjoilulinjastoon ensimmäiseksi pääruokavaihtoehdoksi. Kasvisruoan tarjoaminen joka päivä tukee terveellisiä valintoja ja arjen hyvinvointia, sekä on merkittävä askel kohti kestävämpää tulevaisuutta. Huhtikuussa 2020 Ateriapalveluille hyväksyttiin Vastuullisuussuunnitelma. Ympäristövastuun tavoitteita ovat mm. ruokahävikin vähentäminen, kasvisruoan määrän kasvattaminen, kotimaisen- ja paikallisten raaka-aineiden käyttäminen, sekä luomutuotteiden lisääminen mahdollisuuksien mukaan. Ympäristöpolitiikkamme mukaan pyrimme kehittämään toimintaamme ympäristönäkökulmat huomioiden, ympäristökriteerit ovat osa hankintakriteerejämme. Luomutuotteita pyritään tarjoamaan mahdollisuuksien mukaan. Päiväkotien ruokalistalla tarjotaan säännöllisesti mm. luomuporkkanasoseesta tehtyä sosekeittoa ja kouluilla on tarjolla kerran kuudessa viikossa luomu ohrapuuroa. Kaikki päiväkotien aamupuurot ja -vellit on valmistettu luomuhiutaleista. Keittoruokien kanssa tarjolla oleva ruisleipä on useimmiten myös luomua. Reilun kaupan viikolla päiväkodeissa tarjotaan aamupalalla Reilun kaupan luomu banaaneja.

Kuvaus

Tavoitteena, että lahtelaiset koululaiset ja opiskelijat syövät kestävästi ja eettisesti tuotettua, maukasta ja terveellistä lähiruokaa. Lisätään kasvispainotteisen sekä luomu- ja lähiruokaan perustuvan ruokavalion osuutta päiväkotien, koulujen, lukioiden ja ammatillisen koulutuksen ruokailussa mm. tuomalla esille kasvisruokaa sekä osallistamalla lapsia ja nuoria ruokailun kehittämiseen.

Lahtelaisissa kouluissa ja päiväkodeissa tarjotaan kasvisruokaa päivittäin toisena pääruokavaihtoehtona, ja kerran viikossa vietetään kasvisruokapäivää. Kasvisruokareseptiikkaa on kehitetty: punaisen lihan käyttöä ruokalistalla on vähennetty ja korvattu kotimaisella broilerinlihalla. Soijan määrää kasvisruoissa on vähennetty ja korvattu mm. kotimaisilla kasviproteiineilla.

Luomuruoan edistäminen liittyy luomuviljelyn ja luonnon monimuotoisuuden tukemiseen.

Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden kaikki toimipaikat ovat Portaat luomuun -ohjelmassa. Portaat luomuun -ohjelma on maa- ja metsätalousministeriön rahoittama hanke, jolla pyritään lisäämään ammattikeittiöiden luomutuotteiden käyttöä. Luomuhankinnat kohdistamme erityisesti kotimaisiin luomutuotteisiin, kuten luomu puurohiutaleet ja ohrasuurimo. Käytössämme on luomutuotteista mm. banaania, porkkanapyrettä, palvilihaa ja tofua. Olemme sitoutuneet kasvattamaan luomutuotteiden hankintaosuutta mahdollisuuksiemme mukaan.

Koulumme ja päiväkotimme ovat Luomun portaat -ohjelmassa portaalla 4. Tämä tarkoittaa, että keittiössä käytetään vähintään kahdeksaa (8) raaka-ainetta pysyvästi luomutuotteina. Lisäksi käytetään muita luomutuotteita mahdollisuuksien mukaan.

Päiväkotien ruokalistalla tarjottaan mm. luomuporkkasoseesta tehty sosekeittoa ja Reilun kaupan luomu banaaneja popsitaan lahtelaisissa päiväkodeissa kahdesti vuodessa. Koulujen ruokalistoilla on tarjolla luomu ohrapuuroa kerran kuudessa viikossa ja keittopäivinä on tarjolla useimmiten luomu ruisleipää. Aamu- ja välipaloilla tarjottava maustamaton jogurtti on luomua.

Virallinen kuvaus

Lisätään kasvispainotteisen ruokavalion ja luomuruuan osuutta
(Toimenpideohjelman mukaan)

Tehtävät

Mitä on tehtävä?

  • Tehtävä31.5.2024

    Lahden kouluruokailun kehittäminen ja nuorten osallistaminen

    Lahden, Lahti -tehty kestäväksi, strategiaa toteutetaan kärkihankkeiden avulla. Ruokapalveluiden näkökulmasta kärkihankekirjauksina on mm. kasvispainotteisen aterian tarjonta /määrä koulu- ja päiväkotiruokailussa.

    Päijät-Hämeen Ateriapalvelut on mukana kaupungin kouluruokatyöryhmässä. Kouluruokatyöryhmän yhteisprojektina syksyllä 2023 on osallistaa nuoret kehittämään koulujen ruokalistalle kasvisproteiinista kasvisruokia. Ateriapalvelut on mukana Maistuva ilmastoruoka hankkeessa yhteistyössä Lahden kaupungin sivistystoimen ja ympäristökehityksen kanssa. Kasvisruokien kehittämisessä on mukana Ruokakasvatus Ruukku Oy ja Ateriapalvelut sekä koulun kotitalousopettajat ja oppilaat Lahden kaupungin muutamassa peruskoulussa.

    Projekti alkoi lokakuussa 2023, jolloin Ateriapalveluiden tuotekehityspäällikkö esitteli oppilaille reseptin kehitysprosessia ja kehittämisprojektin raaka-aineet. Kotitaloustunneilla oppilaat pääsivät testaamaan neljää eri kasviproteiinia, jotka Ateriapalvelut toimitti testattavaksi: tofu, härkis, nyhtökaura, linssit

    9- luokkalaiset kehittävät kasviproteiineista ruoka-annokset, joista kaksi parasta annosta menee 8-luokkalaisille jatkokehitykseen. Näistä toisesta Ateriapalvelut valmistaa ruuan koko koululle ja oppilailta kerätään palaute ruosta. Valmiista reseptistä 7-luokkalaiset valmistavat ruoan ohjeen mukaan kotitaloustunnilla. Valmis resepti jää Ateriapalveluiden käyttöön.

  • Tehtävä31.8.2024

    Luomutetaan ruokapalvelut -hanke (Luru-hanke)

    Ateriapalvelut mukana Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeessa (Luru-hankkeessa)

    Hanke alkoi 1.1.2022 ja kestää 31.8.2024 saakka. Hankkeen tavoitteena on tuottaa ruokapalveluille konkreettisia malleja luomun käytön lisäämiseksi ruokalistalle ilman hankintakustannusten nousua sekä lisätä vuoropuhelua ketjun toimijoiden välillä. Hanke liittyy hallitusohjelmaan kirjattuihin ruokapoliittisiin kirjauksiin sekä Suomen Kansalliseen hankintastrategiaan ja uuden kansallisen luomuohjelman tavoitteeseen, 25 % luomua ruokapalveluissa vuoteen 2030 mennessä.

    Hanke toteutetaan yhteistyössä Savon koulutuskuntayhtymän/EkoCentrian, Pro Luomu ry:n ja Savonia amk:n kanssa. Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

    Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeessa mukana olevat pilottiruokapalvelut:
    Savon Catering (Savon koulutuskuntayhtymä), Kuopio
    Päijät-Hämeen Ateriapalvelut oy, LahtI
    Varkauden ruoka- ja puhtauspalvelut
    ISS Palvelut
    Mäntsälä Ateria- ja puhtauspalvelut
    Leijona Catering
    Ammattiopisto SamiEdu, Savonlinna
    Kokemäen ruoka- ja siivouspalvelut
    Muuramen ruokapalvelut
    Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri (kahden toimipaikan osalta, Ruskis/Hki ja Tervaväylä/Oulu)
    Järvi-Saimaan Palvelut Oy (Juva, Rantasalmi, Sulkava)

    Hankkeen toimenpiteet ovat kohdistuneet Päijät-Hämeen Ateriapalveluissa hankintoihin, tuotekehitykseen sekä koulujen ja päiväkotien ruokalistoihin.​​​​​​​​​​​​​​ Hankkeen tuotoksena on otettu käyttöön uusia luomu raaka-aineita ja verkostoiduttu koko elintarvikeketjussa olevien toimijoiden kanssa. Luru-hankkeen ansiosta olemme edenneet luomun käytön tavoitteen edistämisessä.

  • Tehtävä31.12.2024

    Luomu raaka-aineiden lisääminen elintarvikehankinnoissa ja ruokatuotannossa.

    Päijät-Hämeen Ateriapalvelut on käyttänyt luomutuotteita jo useamman vuoden ajan, mutta haluamme kasvattaa luomun osuutta suunnitelmallisesti ja organisaatiomme toimintatapoihin sopivilla tavoilla hinta ja laatu huomioiden. Tuemme luomutuotteiden lisäämisellä strategian tavoitteita sekä Lahden kaupungin tavoitteita.

    Huomioidaan luomu raaka-aineet elintarvikekilpailutuksien tarjouspyynnöissä ja kriteereissä.

    Etsitään aktiivisesti uusia luomu- tuotteita Ateriapalvelujen käyttöön yhteistyössä tavarantoimittajien kanssa.

    Olemassa olevien luomutuotteiden monipuolisempi käyttö reseptiikassa.

Mitä on tehty?

  • Tehty01.01.2023

    Ruoka-askel -kestävä malli ruokapalveluille ja varhaiskasvatukselle hanke (FoodStep) THL

    Tavoite kehittää kestävä ruokajärjestelmämalli, joka vähentää ruokajärjestelmän ilmastovaikutuksia varhiskasvatuksessa. Lisätään kasviksia ja kestäviä kalalajeja, vähennetään lihaa, ja maitoa suositellulle tasolle, lisätään ruokakasvatusta ja vähennetään ruokahävikkiä.

    Hankkeessa toimitaan yhdessä mukana olevien kuntien (Lahti, Kauhava, Kauhajoki, Ilmajoki), ruokapalveluiden ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten sekä perheiden kanssa.

    Varhaiskasvatuksen ruokailun hiilijalanjälkeä pyritään saamaan pienemmäksi korvaamalla makkara- ja liharuokia kasviproteiinilähteillä (härkäpapu, muut pavut, soija, linssit). Liharuoista osa lihasta voidaan korvata kasviproteiinilla. Ruokalistaa ja reseptiikkaa kehitetään ilmastoystävällisemmäksi. Lasten makuraadit pääsevät arvioimaan uusia ruokia.

  • Tehty01.09.2020

    Koulujen ja päiväkotien kiertävälle ruokalistalle vegaanisia ruokia

    Lahtelaisissa kouluissa ja päiväkodeissa tarjotaan kasvisruokaa päivittäin toisena pääruokavaihtoehtona, ja kerran viikossa vietetään kasvisruokapäivää. Kasvisruokareseptiikkaa kehitetään kokoajan. Tavoitteenamme on, että vuoden 2021 syksyllä koulujen ja päiväkotien kiertävällä ruokalistalla on viikoittain vegaanin ruokavaihtoehto yhtenä kasvisruokavaihtoehtona.

  • Tehty29.02.2020

    Kasviruoka ensimmäiseksi pääruokavaihtoehdoksi ruokalinjastossa

    Kasvisruoka siirrettiin vuoden alusta tarjoilulinjastossa ensimmäiseksi pääruokavaihtoehdoksi kouluissa ja päiväkodeissa joissa on tarkoilulinjasto, sekä henkilöstöravintoloissa.

    Muutos tukee terveellisiä valintoja ja arjen hyvinvointia, sekä Lahden kaupungin ympäristöohjelman tavoitteita.

  • Tehty29.02.2020

    Kasvisruokareseptikilpailu

    Syksyllä 2019 Päijät-Hämeen Ateriapalvelut järjesti kasvisruokareseptikilpailu yläkoululaisille. Ateriapalvelut haastoi kaikki lahtelaiset 7. – 9. luokkalaiset kasvisruokareseptikilpailuun kehittämään uusia, rohkeita kasvisreseptejä ruokalistalle. Kasvisruokareseptikilpailuun osallistui 11 oppilasryhmää. Kasvisruokakisan voiton nappasi Salpausselän koulun 7. luokan kotitalousryhmä itse koottavalla falafel-tortilla.

Yhteenveto ja yhteystiedot

Vaikutus

Vaikea arvioida

Yhteyshenkilöt

  • Pääyhteyshenkilö Marja Schildt
    Marja Schildt
    Laatupäällikkö
    Lahden kaupunki
  •  Outi Luukkonen
    Outi Luukkonen
    Kehityspäällikkö
    Lahden kaupunki
  •  Päivi Karttunen
    Päivi Karttunen
    Toimitusjohtaja
    Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy
Tietoja päivitetty 29.01.2024