Kuvaus
Kujalan kaatopaikka-aluetta ryhdyttiin käyttämään Lahden kaupungin kaatopaikkana 1950-luvulla.
SULJETTU LOPPUSIJOITUSALUE
Suljettu loppusijoitusalue käsittelykeskuksen kaupungin puoleisessa päässä koostuu kahdesta erillisestä loppusijoitusalueesta. Suljetun loppusijoitusalueen itäpäässä (16 ha) jätteen vastaanotto alkoi 1990-luvulla ja päättyi vuonna 2007.
Lahden kaupungin hallinnoima länsipää (8 ha) toimi jätteen loppusijoitusalueena 1950-luvun alusta 1990-luvun alkuun. Sulkemistyöt saatettiin loppuun vuonna 1998. Painumisen vuoksi länsipäässä on tehty jälkihoitotyönä saneerausta 2010-luvulta alkaen, ne saatiin valmiiksi 2022.
Loppusijoitusalueen täytössä on kaatopaikkakaasun keräyskaivoja ja -kanavia sekä suotovesien salaojaputkisto. Suotovedet johdetaan jätevedenpuhdistamolle. Suljettua loppusijoitusaluetta hoidetaan ja tarkkaillaan vähintään 30 vuotta.
Kaatopaikkakaasunkeräyksestä kertoo tarkemmin toimenpide 99.
KÄYTÖSSÄ OLEVA LOPPUSIJOITUSALUE
Kujalassa otettiin käyttöön uusi jätteen loppusijoitusalue v. 2007 käsittelykeskuksen itäpäässä. Sen laajuus on noin 6 ha. Loppusijoitusalueen pohjarakenteet on tehty viimeisimpien vaatimusten mukaisesti. Loppusijoitusalueelle päätyy vain niitä jätteitä, joita ei voida tällä hetkellä hyödyntää kuten asbestia ja teollisuusjätteitä. Loppusijoitukseen päätyy enää alle 2 % vastaanotetuista jätteistä.
Kuva 1. Suljetun loppusijoitusalueen pintarakennetta tehdään.
Reaktiivisen pintarakenteen rakentaminen suljetun kaatopaikan itäpäähän aloitettiin kesällä 2020. Työ tule kestämään 10-15 vuotta. Pintarakennetta rakennetaan vuosittain 1-2 ha. Alueen koko on 16 ha. Rakenteeseen käytetään puhtaita ylijäämämaita, lievästi pilaantuneita maita, stabiloituja pilaantuneita maita sekä kivihiilituhkaa tai jätteenpolton pohjakuonaa tai muuta tuhkaa.